Câștigătorii Premiului UPT Innovation Fellows 2022


UPT Innovation Fellows este un premiu anual inițiat de către InoHub UPT, menit să recompenseze cel mai reușit proiect antreprenorial, realizat de studenți din universitate (cu mențiunea că nu reprezintă o condiție obligatorie ca toți membri unei echipe să fie studenți la UPT). Înscrierile pentru acest premiu s-au desfășurat online, printr-un formular de înscriere, pus la dispoziția tuturor studenților prin mai multe canale de comunicare, în perioada 24 noiembrie 2022 – 06 decembrie 2022.

Principalele criterii de jurizare le reprezintă scalabilitatea, inovația, latura inginerească și fezabilitatea. Au fost 2 premii de 4000 RON oferite sub formă de burse.

După ce juriul a deliberat, marii câștigători ai Premiului UPT Innovation Fellows 2022 este: Bike UP (cel mai fezabil proiect) și Clever City (cel mai inovativ proiect)

Bike UP, proiect realizat de Geanina Bogluț și Grațian Goloșie, a prezentat o modalitatea prietenoasă cu mediul pentru vizitarea orașului Arad folosind biciclete electrice.

Clever City, proiect realizat de Alexandrina Tudosiev, Galea Andrei, Trică Oana, a prezentat „un concept de dezvoltare a unui cybercity ecologic. Prima idee pe care vrem să o implementăm în această direcție presupune construirea unui tomberon inteligent care eficientizează procesul de colectare și reciclare a deșeurilor. Problemele pe care le abordăm sunt management-ul deficitar al deșeurilor și stimularea ineficientă a oamenilor în contextul reciclării. De exemplu, pe parcursul unui an s-a analizat compoziția deșeurilor colectate din județul Timiș și s-a observat că 57% sunt deșeuri menajere și doar 6% din totalul deșeurilor de plastic au fost reciclate. Astfel noi venim cu idea unui tomberon smart cu sisteme inovative încorporate care oferă o gamă largă de funcționalități. Cu ajutorul acestuia am determinat o scădere a cantității de deșeuri menajere cu până la 45%. Sistemul intern al acestui tomberon este bazat pe o tehnologie IoT (Internet of Things), care cu ajutorul senzorilor integrați poate detecta și selecta deșeurile după diferite criterii, cât și să le proceseze direct printr-un sistem mecanic implementat. Mai mult decât atât, printr-o tehnologie inovativă învață oamenii să fie mai conștiincioși din punct de vedere ecologic, atenționând atunci când detectează deșeuri introduse în containerul greșit.”

 

În cadrul acestei ediții, juriul a fost format din:

➡️Conf.univ.dr. Silviu Vert, responsabil dezvoltare Spotlight Heritage;
➡️Ș.l.dr.ing. Vlad MIHĂESCU,  director al Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic UPT;
➡️Ș.l.dr.ing. Valentin NIȚĂ – director de proiect InoHubUPT și ambasador Innovation Labs in UPT;
➡️Andrei Munteanu – co-founder CoWork Timișoara & Community Manager Growceanu Angel Investment.

Felicitări Bike UP și Clever City, felicitări tuturor echipelor înscrise pentru toată munca depusă!