Startup Ideas Competition 2024: O competiție cu idei inovative și soluții sustenabile
Pe 2-3 noiembrie, la Cowork Timișoara – The Office, a avut loc cea de-a 3-a ediție a Startup Ideas Competition (SIC), un eveniment dedicat studenților antreprenori din Timișoara. Cu peste 50 de studenți înscriși și o atmosferă încărcată de entuziasm și energie creativă, competiția a oferit o platformă pentru idei noi și proiecte de impact.
Cel mai bun proiect antreprenorial – BulkBud
Premiul cel mare, pentru cel mai bun proiect antreprenorial, constând în 9600 lei și o vizită de lucru la Corda Campus din Belgia – cel mai mare campus tech din Europa – și la UC Leuven-Limburg, partener EUDRES, a fost acordat echipei BulkBud. Proiectul lor oferă o platformă inovatoare pentru livrarea comenzilor en-gros, având potențialul de a transforma acest sector prin eficiență și accesibilitate.
Echipa BulkBud este compusă din:
- Gabriel Prindii (UPT)
- Anisia Pîrvulescu (UPT)
- Luca-Sfia Davide (UPT)
- Denisa Florea (UVT)
Premiul pentru cel mai sustenabil proiect – Rubster
Premiul pentru cel mai sustenabil proiect, în valoare de 6000 lei, a fost acordat echipei Rubster pentru inițiativa lor de a dezvolta o platformă integrată de reciclare și colectare a deșeurilor. Rubster propune soluții eficiente și accesibile pentru gestionarea deșeurilor, contribuind la un mediu mai curat și la responsabilizarea comunității față de sustenabilitate.
Echipa Rubster este compusă din:
- Alexandru Alăman (UPT)
- Alexandrina Tudosiev (UPT)
- Paul-Gabriel Stănilă (UPT)
- Oriana Trică (UPT)
- Andrei Hleba (Universitatea Tibiscus)
Trainerii acestei ediții au oferit sprijin și îndrumare tinerilor antreprenori. Printre aceștia s-au numărat Andrei Cosmin Munteanu (Co-fondator și CEO al Cowork Timișoara), Luciana Măzăreanu (Program Manager la Timisoara Startups și Cowork Timișoara) și Andrei Firoiu (Co-Fondator Cowork Timișoara). Alături de aceștia, mentorii Alin Vacian (CEO și Senior User Experience Designer la Enovatika), Raul Geană (Managing Director la Haufe Group), Cristian Tzecu (asistent în cadrul Departamentului de Comunicații la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale), Daniel Andor (fondatorul Durran), Roxana Margan (CEO Originis), Vlad Marincas (co-fondatorul Aqurate) și Andrei Crișan (Director Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic UPT) au împărtășit din expertiza lor, contribuind la dezvoltarea proiectelor și la succesul competiției.
Toate proiectele înscrise au fost evaluate riguros, de către un juriu format din antreprenori și specialiști cu experiență în domeniu, în baza a trei criterii esențiale:
- Validitatea soluției – cât de bine rezolvă problema identificată.
- Execuție și design – calitatea implementării și a designului propus.
- Model de business – fezabilitatea și potențialul economic al ideii.
În deschiderea evenimentului, conf.univ.dr.ing. Vlad Mihăescu, coordonatorul InoHub UPT 2024, a evidențiat importanța sprijinului oferit tinerilor antreprenori prin spații de lucru colaborative și resurse dedicate. Acesta a subliniat diferența majoră dintre oportunitățile disponibile astăzi studenților și lipsa acestora acum două decenii.
De asemenea, conf.univ.dr.mat. Liviu Cădariu-Brăiloiu, Președintele Senatului Universității Politehnica Timișoara, a transmis un mesaj de susținere pentru toți participanții, remarcând ambiția celor care au ales să investească un weekend întreg pentru a-și dezvolta abilitățile și ideile.