5. Finanțare

Tipuri de finanțare pentru tinerii antreprenori

Cu toți ne-am gândit macar o dată cum ar fi să avem propria afacere sau poate chiar am încercat să ne deschidem una, dar aproape întodeauna ne-am lovit de problema banilor. Finanțarea propriilor idei este cel mai greu lucru pentru un antreprenor, deoarece deși există multe surse de finanțare acestea nu sunt ușor de accesat. Așadar, întrebarea este cum putem face rost de finanțare pentru a începe o afacere de la zero.  

 

Finanțările sunt de mai multe tipuri, de la fonduri personale, la credite bancare, fonduri nerambursabile, crowdfunding etc. Antreprenorii trebuie să se gandească care dintre acestea ar fi cea mai potrivită pentru viitoarea lor afacere. 

 

Metode de finanțare

  1. Business angels

Termenul de business angels vine de la americani care îi incadrează pe aceștia într-o primă sursă de venit pentru antreprenori pe lângă familie și prieteni. Acești business angels sunt investitori, care dispun de sume mari de bani, interesați de ideea ta, care văd un potențial în aceasta și care ar dori să investească în viitoarea ta afacere ca și asociați.

Pe lângă sursele mari de venit pe care le oferă, aceștia aduc cu ei și un bagaj mare de cunoștinte și experiență care ar putea fi de ajutor pe viitor.

Un minus al acestei finanțări ar fi că este foarte greu de atras, deoarece trebuie să convingi acești investitori că ideea ta de afacere este una de succes și care va aduce mult profit. 

 

  1. Credite bancare

Creditele bancare sunt cele mai cunoscute și cele mai frecventate surse de finanțare ale unei afaceri. Pentru a accesa un credit bancar trebuie să dispui de un girant și de un plan de afaceri bine stabilit care să justifice finanțarea cerută. Plusul pe care il aduce creditul bancar este că îți oferă o sumă destul de mare de bani pe care tu poți să o rambursezi într-un timp destul de îndelungat.

 

  1. Microfinanțarea 

Microfinanțarea este o sursă de venit ce se acordă antreprenorilor care se află la început de drum. Aceasta este acordată cu scopul de a acoperi cheltuielile necesare pentru ca o firmă să-și înceapă activitatea. Suma care poate fi atrasă prin microfinanțare este mai mică decât cea care poate fi luată prin credit bancar deoarece criteriile care trebuie indeplinite sunt mult mai puține și mai flexibile. Un minus al microfinanțării ar fi că dobânzile sunt mai ridicate. 

 

  1. Crowdfunding 

Crowdfunding-ul este o metodă de finanțare relativ nouă, apărută înițial în Statele Unite și care a luat amploare în ultimii ani și în România. Aceasta se referă la faptul că un antreprenor care are un proiect de tip start-up își poate publica proiectul pe anumite platforme online și poate primi bani de la comunitatea care se strânge în jurul proiectului tău.  Principalul beneficiu al acestei metode este faptul că inițiatorul unui proiect are de partea sa online-ul, acesta putând apela la investitori din toată lumea. Punctul slab ar fi acela că proiectul tău trebuie să fie atractiv pentru un număr mare de oameni pentru ca acesta să primească finanțare. 

 

  1. Fonduri europene nerambursabile

Fondurile europene nerambursabile reprezintă cea mai bună metodă de finanțare pentru antreprenorii începători. Beneficiul major al acestui tip de finanțare este faptul că banii primiți nu trebuie rambursați. Din această cauză criteriile de acordare a fondurilor nerambursabile sunt foarte complexe. Un antreprenor care dorește să acceseze acest tip de finanțare trebuie să urmeze o serie de pași, și anume:

  • să aibă o idee de afacere;
  • să identifice programul de fonduri europene prin care se poate obține finanțare;
  • să aibă un plan de afaceri bine stabilit;
  • să își deschidă o firmă sau un PFA.

Aceștia sunt pașii pe care trebuie să-i urmeze antreprenorul. De aici urmează depunerea dosarului de finanțare, evaluarea acestuia și decizia finanțatorului de a acorda sau nu finanțarea proiectului. Realizarea dosarului de finanțare este o acțiune complexă care, în general, necesită ajutorul unei firme de consultanță specializată pe atragerea de fonduri europene pentru afaceri. 

 

  1. Bootstraping

Am lăsat această metodă la final deoarece este una mai atipică pentru antreprenorii români. Aceasta presupune asigurarea surselor de finanțare nu prin surse externe ci prin economii și prin utilizarea cât mai eficientă a resurselor monetare proprii. Bootstraping-ul este o metodă utilă pentru orice tip de afacere indiferent de stadiul în care se află. Un exemplu de bootstraping ar fi să-ți începi afacerea de acasă. Pentru aceasta nu e nevoie să cheltui bani pe închirierea unui spațiu ci îți folosești resursele proprii, adică propriul apartament/ casă/ garaj etc.

O altă metodă de economisire a baniilor ar fi să utilizezi tot ce îți oferă mediul online, toate instrumentele de care are nevoie afacerea ta și care se găsesc în mod gratuit pe Internet. De asemenea, promovarea tradițională, din gură în gură, este una gratuită și care poate să-ți aducă un mare succes. Tot ce e nevoie să faci este să le vorbești prietenilor de afacerea ta și să-i rogi să te recomande cunoscuților lor. 

 

În concluzie, dacă ai o idee/plan de afacere dar nu ai suficienți bani ca să îl/o pui în practică, există destule metode de finanțare care te-ar putea ajuta. Tot ce trebuie să faci este să te informezi și să alegi una care se potrivește cel mai bine cu viitoarea ta afacere. Folosește-te de toate resursele care îți sunt puse la dispoziție și dă viață visului tău. 

 

Articol scris de Gabriela Sut în cadrul disciplinei Comunicare, Relații Publice și Media Digitală – Facultatea de Științe ale Comunicării, UPT.